Těšme se na běh krásným zámeckým areálem i lesem. Rozhovor s pořadatelem premiéry Sokolského běhu v Náměšti na Hané

Těšme se na běh krásným zámeckým areálem i lesem. Rozhovor s pořadatelem premiéry Sokolského běhu v Náměšti na Hané

Jedním z míst, kde se Sokolský běh republiky letos bude 28. října konat úplně poprvé, je Náměšť na Hané. Honza Bednařík z tamní jednoty se s námi v rozhovoru podělil o to, na co se můžou závodníci na Hané těšit.

 

V Náměšti na Hané se Sokolského běhu republiku letos účastníte poprvé. Co vás k účasti přimělo?

V našem Sokolu vedu oddíl atletické přípravky dětí a už jsem o nějakém běhu pro veřejnost uvažoval. Pak jsem se v loňském roce zúčastnil Sokolského běhu republiky, který byl ovlivněný pandemií covid-19 a pořádal ho Sokol Nemilany. Zde jsem se dal do řeči s organizátory. V Nemilanech pořádají letos jiný svůj běh, a tak nám nabídli, zda nechceme vyzkoušet tuto akci. Tak jsme se o celé akci poradili na výboru Sokola v Náměšti a bylo rozhodnuto.

Trasa hlavního závodu v Náměšti nepatří mezi nejsnazší – měří skoro 7 km a běžci si užijí i slušné převýšení. Čím byste je motivoval trasu běžet, čím je zajímavá?

Já sám rád běhám, ale okolo téměř celé Náměště je rovina a běhání mezi poli mi přijde dost nezáživné. Dále jsem chtěl, aby trasa závodu byla mimo silnice spíše v přírodě. Proto jako jediná varianta připadal les nad místním zámkem. Myslím si, že všichni ocení pěkný areál, kde se bude běh konat, a také běh v lese, i když trochu v kopcích, v přírodě. S převýšením si určitě všichni poradí a navíc když se běží do kopce, tak pak se musí zase běžet z kopce.  

Co pro vás osobně znamená tato akce spojující sokolskou tradici, sport a výročí republiky?

Abych se přiznal, sokolem jsem teprve několik roků, ale myšlení prvních sokolů, kteří byli velkými sportovci a vlastenci, mě inspiruje. Myslím si, že tato akce by měla připomenout, že sokolové velkou měrou přispěli ke vzniku naší republiky a díky sportu spojovali celý národ.

Zúčastníte se běhu i Vy sám a plánujete na něj trénovat? Popř. chystáte nějaké společné sokolské výběhy i s ostatními?

Rád bych běh absolvoval také, ale ještě uvidím, zda se mi podaří najít dost dobrovolníků na organizaci samotného akce. Pokud se běhu zúčastním, tak nějak zvlášť trénovat nebudu. Zvolená trať se dá zvládnout v pohodovém tempu a případný cíl pro mě je nebýt poslední. Co se týče nějakých společných sokolských výběhů s ostatními, tak ty jsou opravdu zatím jen v mé hlavě a to hlavně z časových důvodů, protože v poslední době nestíhám téměř nic.

Co byste vzkázal běžcům, kteří s účastí na běhu v Náměšti váhají?

Tato akce není jen o běhání a všichni si užijeme příjemnou společenskou událost, kde se pobavíme nejen sportem, ale i následným posezením. V nejhorším nás budou druhý den trochu bolet nohy, bude však na co vzpomínat.

Více o tomto závodu i přihlášku najdete zde.

Zpět na aktuality | Zpět na úvodní stránku

GENERÁLNÍ PARTNER

HLAVNÍ PARTNEŘI

PARTNEŘI

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

Dodavatelé

Pořadatel