Na nákladné rehabilitace sokolce Valince vybral Sokolský běh republiky za pomoci závodníků přes 100 000 Kč a další peníze potřebným přidal díky Nadaci ČEZ

Na nákladné rehabilitace sokolce Valince vybral Sokolský běh republiky za pomoci závodníků přes 100 000 Kč a další peníze potřebným přidal díky Nadaci ČEZ

 Jednou z pěti sokolských hodnot je laskavost. I v dnešní zrychlené době plné stresu a problémů, kterým čelí v podstatě každý, ukazuje Sokol svou důležitost a sílu ve schopnosti spojovat veřejnost za společným cílem. Tím letos mimo oslavu republiky pohybem byla také pomoc potřebným. Tento rok jsme pomáhali se všemi závodníky sokolce Valince trpící dětskou mozkovou obrnou a vyšplhali se na krásnou částku 103 944 Kč. Přidali se také závodníci a veřejnost v zázemí pražského závodu, kteří na charitativních handbicích Nadace ČEZ vysportovali dalších 51 584 Kč, které budou poskytnuty České obci sokolské na dopravu dětí z Opavska, které budou v Praze předvádět cvičení sletových skladeb pro Sokolský slet 2024.

Když závodníci táhnou za jeden provaz

Sokolský běh republiky pomáhá tam, kde je to potřeba. V tom mu letos stejně jako v minulosti pomohli samotní závodníci, kteří při online registraci přispívali vybranou částkou na pomoc mladé sokolce Valince z děčínska trpící dětskou mozkovou obrnou.

Valinka je mladá slečna, která se s rodinou ráda účastní sportovních akcí a také letos jste ji mohli potkat na Sokolském běhu republiky v Děčíně. Díky veselé povaze je všude oblíbená a přes zdravotní problémy dělá všem ve svém okolí radost. Maminka Simona by ji ráda vzala na rehabilitační pobyt v lázních a pořídila zdravotnické pomůcky, které jsou pro o něco snazší a příjemnější život nezbytností. To se díky vybrané částce zajisté podaří. Valinka volný čas ráda tráví za přítomnosti koní a díky Sokolskému běhu republiky se také v srpnu poprvé mohla setkat s frontmanem kapely Kryštof Richardem Krajčem, jehož je velkým fanouškem.

 

Pomoc Valince má smysl

Jedenáctiletá slečna, která se narodila předčasně ve 32. týdnu s váhou 1400g, neměla přívětivý osud. Krátce po jejím narození bylo rodičům sděleno, že došlo ke krvácení do mozku s tím, že Valinka dost pravděpodobně bude žít s postižením. Když byl Valince rok, zjistila se u ní dětská mozková obrna a střední mentální retardace.

V ten moment se jí i celé rodině naprosto změnil život. Nejdůležitější pro rodinu bylo se se situací plně vyrovnat a následně najít sílu bojovat. Valinka brzy začala jezdit do lázní, docházet na rehabilitace a získala potřebné zdravotnické pomůcky. Všechny tyto aktivity jsou neustále potřeba a umožňují jí žít spokojenější a plnohodnotnější život.

Když v 7 letech začala navštěvovat speciální školu v Ústí nad Labem, kam dojíždí svozem, spolužáci i učitelé si ji díky veselé nátuře zamilovali. Přes velkou snahu to s učením často není jednoduché. S paní učitelkou se rodiče snaží docílit co nejlepších výsledků a držet se hlavně pozitiv na úkor toho, co se třeba Valince tolik nedaří.

Jedenáctiletá bojovnice je odkázána na invalidní vozík, doma se pohybuje po čtyřech a když se zrovna zadaří, zvládne i pár krůčků s chodítkem. Čím je ale Valinka větší, tím se stává pro rodinu její léčba a každodenní život náročnějším a nákladnějším. „Miluje jízdy na koni, dvakrát týdně dochází na hypoterapii, chodíme společně plavat a na rehabilitace. Jsme rodina, co má ráda sport, jezdíme na speciální závody pro handicapované a milujeme Sokolský běh republiky. Běháme se speciálním vozíkem a vše si užíváme, jak jen je to možné. Jsme šťastní, že máme tak úžasnou holčičku plnou elánu do života”, dodává maminka Simona. Usměvavá a šťastná holčička vloni svou pozitivní energií rozzářila děčínský běh a má to v plánu i letos. Pojďme ji v tom společně podpořit a zároveň přispět na nákladné rehabilitace, díky kterým dělá pokroky.

 

Do banku přidali další prostředky běžci v Praze

Sokolský běh republiky by nebyl na 61 místech včetně 8 v zahraničí bez svých partnerů. Velký dík v tomto i v charitativní podpoře patří Nadaci ČEZ. Ta ve své ČEZ Energy zóně závodníkům a veřejnosti umožnila vysportovat na handbiku krásných 51 584 Kč. S tím ve finálové jízdě pomohli i vedoucí Odboru sportu České obce sokolské, Jan Haupt, a moderátorka Lucie Výborná. Peníze poputují na konto České obce sokolské na cestovné 220 dětí ze Sokola a základních škol Opavska, které cestují do Prahy 26. 11. na první ukázky ze cvičení sletových skladeb pro Sokolský slet v roce 2024.

Zpět na aktuality | Zpět na úvodní stránku

GENERÁLNÍ PARTNER

HLAVNÍ PARTNEŘI

PARTNEŘI

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

Dodavatelé

Pořadatel