Není důležitý čas, ale že se zúčastníš! Přečti si rozhovor s ambasadorem z Ústí nad Labem, boxerem Lukášem Konečným

Není důležitý čas, ale že se zúčastníš! Přečti si rozhovor s ambasadorem z Ústí nad Labem, boxerem Lukášem Konečným

Byl mistrem světa v boxu a k podobným úspěchům vede i ty sportovce, které teď po ukončení kariéry profesionálního boxera trénuje. Lukáš Konečný ale taky rád a hodně běhá, i proto se stal ambasadorem Sokolského běhu republiky v Ústí nad Labem, kde žije. Na akce s sebou většinou bere i boxerku Fabianu Bytyqi, kterou trénuje - a závod 28. října není výjimkou. Zeptali jsme se Lukáše, co on a běhání i co si myslí o akci na oslavu republiky pohybem.

Jaký má boxer jako ty vztah k běhání?

Podle mě je pro boxery běhání povinnost. Musíme totiž hubnout do určitých váhových kategorií a běh beru jako ideální aktivitu na vypocení. Není problém takto rychle sundat třeba 2-3kg.

Jak sis k běhu našel cestu? Hodně lidí mívá problémy udržet pravidelnost běhání a třeba k němu má i odpor.

No, já běhal asi od začátku své sportovní kariéry. Je to asi nejjednodušší cesta k získání fyzické kondice. Ano často k němu mám odpor i já (směje se), ale nic není zadarmo. Dříve jsem asi běhal i víc než teď, když jsem ve sportovním důchodu. Ale teď mohu naopak běhat delší tratě, protože mi to nijak nezasahuje do přípravy.

Jaké máš pro sebe nebo své svěřence nejbližší cíle? Máš před sebou nějaké výzvy?

Mám rád předem dané cíle. Ale v běhu jich moc nemám. Jen jsem se v jedné slabé chvilce vsadil, že dám v 50 letech půlmaraton pod 1:30, a to musím přiznat, že bude teda oříšek.

Sokolského běhu republiky ses loni zúčastnil, jak tě akce bavila? Na co rád vzpomínáš? Vnímáš ho spíš jako závod, nebo oslavu republiky?

Pro mě je Sokolský běh spíše oslava republiky a našeho národa. Neberu ho vlastně moc jako závod, ale na druhou stranu ani jako procházku. Prostě si zaběhám, chci mít dobrý čas, ale netrhám rekordy.

Běháš v Ústí nad Labem - jak se ti líbí tamní trasa a co bys z ní vypíchl?

Minulý rok se běželo u jezera Milada, počítám, že to tak bude i letos. Je to trasa mimo město v přírodě. Pro podobný běh ideální a jen s malým převýšením.

Budeš u Sokolského běhu republiky v Ústí i letos? Těšíš se a připravuješ se nějak?

Samozřejmě budu! Beru to skoro jako povinnost. (směje se) Trénuju vlastně neustále, ale není to příprava ani na běh ani konkrétně na Sokolský běh.

Proč bys doporučil Sokolský běh někomu, kdo se jej ještě nezúčastnil?

Asi proto, že nejde primárně o závod. Není důležité, za jakou dobu to uběhnete, ale že se zúčastníte!

V čem je podle tebe důležitá činnost Sokola?

Myslím si, že v dnešní době je sport velmi potřebný a je dobré, že se i díky Sokolu dostává k lidem - ať už k dětem nebo k seniorům.

Zpět na aktuality | Zpět na úvodní stránku

GENERÁLNÍ PARTNER

HLAVNÍ PARTNEŘI

PARTNEŘI

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

Dodavatelé

Pořadatel