Přátelská atmosféra, silné emoce i společenský přesah akce. Nadšené sokolky z Ústí zvou na závody!

Přátelská atmosféra, silné emoce i společenský přesah akce. Nadšené sokolky z Ústí zvou na závody!

Sokolský běh republiky v Ústí nad Labem sice nepořádá přímo lokální sokolská jednota, ale i přesto se její členky do organizace akce aktivně zapojují. Vendula Bábelová je třiašedesátiletá starostka TJ v Ústí nad Labem, Kateřina Pokorná čtyřiatřicetiletá cvičitelka dětí v tamní sokolské jednotě. Obě spojuje láska ke sportu, k dětem, Sokolu a tedy i k Sokolskému běhu republiky. Jak tyto ústecké sokolky vzpomínají na loňský ročník běhu, jaká je jejich sokolská minulost a jak se těší na letošní ročník závodu?

V centrálním městě Ústeckého kraje proběhne letos Sokolský běh republiky podruhé. „Vzhledem k tomu, že z naší jednoty nemá nikdo s organizací běhů zkušenosti, vzal si pod křídla tento běh ústecký spolek ‚Už tam budeeem?‘,“ objasňuje Kateřina Pokorná, cvičitelka oddílu rodičů a dětí a předškolních dětí v TJ Ústí nad Labem, která se loni sama velmi aktivně zapojila do příprav Sokolského běhu republiky. „Naše TJ pomohla při organizaci v den samotného běhu, dodala pomůcky, které mohla nabídnout, snažili jsme se o propagaci mezi členy,“ popisuje. To vše na bázi dobrovolnosti, cvičení v Sokole i pomoc na závodech bere zkrátka jako zájmovou činnost.

Stejně tak Vendula Bábelová, třiašedesátiletá starostka TJ v Ústí nad Labem, která se také do loňských ročníků organizace Sokolského běhu republiky aktivně zapojila a která svou činnost v Sokole bere jako poslání. „Já jsem v Sokole od dětství – vlastně od obnovení TJ Sokol v Ústí v roce 1968, takže od svých osmi let,” vzpomíná Vendula. „Matka i otec byli v Sokole také od dětství, účastnili se například župního sletu v Ústí 1947. V 50. letech byl Sokol zakázán. K obnově došlo pouze na krátkou dobu v roce 1968, pak jednota musela přejít pod ČSTV, ale název Sokol zůstal, i když se to některým lidem nelíbilo,“ vysvětluje. Po obnovení České obce sokolské po revoluci se stala roku 1990 Vendula Bábelová náčelnicí TJ a již 10 let zastává i funkci starostky.

Vendula Bábelová gratuluje vítězi

Samotná historie ústecké jednoty se začala psát v říjnu roku 1894, takže se oslava 28. října může vázat i na výroční tamního Sokola. „Moc se mi zamlouvá celková hlavní myšlenka oslavit významný den v roce pohybem a celorepublikové spojení,“ říká Kateřina Pokorná, která je členkou ústeckého Sokola již 22 let. „Bavila mě ta atmosféra, zájem lidí, běžci se navzájem znali, panovala tam přátelská atmosféra a cílem nebylo vyhrát, ale dokázat sobě, že jsem schopná něco uběhnout a být součástí skupiny se stejným koníčkem,“ vzpomíná na loňský ročník Sokolského běhu republiky.

Příhodné je taky místo závodu – start je u sochy T. G. Masaryka na Střekově,“ říká Vendula Bábelová. „Zážitkem pro mě byla taky velká účast a dětské závody – na děti je vždycky pěkný pohled, jak se snaží a akci prožívají,“ dodává a pak nám silný vztah k dětem ještě objasní tím, že je bývalou učitelkou matematiky a fyziky.

I já jsem se motala hlavně kolem běhu pro děti, jelikož jsem sama měla dvě dcerky a neteř na startu, tak mi probíhají vzpomínky především k dětem,“ navazuje Kateřina Pokorná, která je jinak povoláním fyzioterapeutka, momentálně právě s mladší dcerkou na rodičovské dovolené. „Za mě je proto asi nejsilnější emoce spojená s tím, že mi běžely poprvé na nějakém závodě moje holčiny. V den běhu měly 5,5 let a 2,5 roku. Úžasná byla neteř, která celou dobu běžela za ruku s mladší dcerou a neměla vůbec potřebu hnát se pro vítězství, ale chtěla hlavně pomáhat. Mám moc ráda to prožívání dětí, jejich emoce a reakce,“ vzpomíná s úsměvem.

Obě nadšené sokolky se samozřejmě běhu na oslavu 28. října zúčastní i letos. A starostka jednoty zve moc i všechny ostatní: „Přidejte se k nám a oslavte vznik republiky pohybem. Přijďte udělat něco pro svoji kondici, přijďte si popovídat se svými přáteli a sportovci podobného ražení. Nebo přijďte alespoň podpořit své blízké, kteří se běhu zúčastní!

A co ty, máš už své místo na startovní listině na 28. října 2023 zajištěno? Registruj se zavčasu na svůj závod a oslav s námi výročí republiky pohybem - třeba právě v Ústí!

Zpět na aktuality | Zpět na úvodní stránku

GENERÁLNÍ PARTNER

HLAVNÍ PARTNEŘI

PARTNEŘI

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

Dodavatelé

Pořadatel