Sportovní akce roku v Prostějově? Sokolský běh republiky

Sportovní akce roku v Prostějově? Sokolský běh republiky

Je to tak, v bývalém moravském „městě módy“ byl závod na oslavu 28. října pohybem vyhlášen Sportovní událostí roku 2022. I proto jsme se zeptali jeho hlavního organizátora a současně starosty Prostějovské sokolské župy Svatopluka Tesárka, jaké je takový významný a velký závod pořádat, co je to sokolská důvěra i proč je dnes už Prostějov spíše „městem sportu“.

Pokolikáté letos proběhne Sokolský běh republiky v Prostějově a jak se organizace závodu vyvíjela?

Letos poběžíme počtvrté, poprvé jsme se v Prostějově připojili v roce 2020, kdy měl závod trasu v Kolářových sadech. Bohužel to byl celkem krušný začátek – málo diváků i běžců a hodně covidových opatření. V následujících letech jsme závod přemístili do centra města a tím ho výrazně zviditelnili. Dětské trasy vedou kolem náměstí TGM, trasa pro dospělé centrem města po chodnících a cyklostezkách. Každý rok přibývá běžců, loni byl náš závod po Praze hned druhý nejpočetnější. Ale to bychom nebyli Sokolové, a zvláště Hanáci, kdybychom se letos spokojili s druhým místem!

Sokolský běh republiky byl v Prostějově loni oceněn Sportovní událostí roku 2022 - můžete nám ocenění trochu představit?

Prostějov býval městem módy, dnes je to město sportu. Proto si velice vážíme tohoto ocenění. O sokolech se ví, že mají široký záběr činnosti – od dětí po seniory. Sokolským během republiky jsme vyšli víc k veřejnosti a ukázali, že za největší běžeckou akcí v Prostějově stojí Sokolové. V Prostějově je sportovní konkurence veliká, proto si ocenění velice vážíme a rozhodně ho nemáme naposledy.

Co vás na pořádání akce baví?

Hlavním pořadatelem běhu v Prostějově je Sokolská župa Prostějovská, tedy především náčelnictvo. Jsou to sestry a bratři, na které je spolehnutí a kteří přesně vědí, co mají dělat. Bez pomoci dalších sokolů z tělocvičných jednot Prostějovska by organizace takové akce nebyla možná. Nechtěl jsem nikoho jmenovat, ale jedno jméno přece zmíním: Martin Plachý. Když máte v týmu tohoto sokola, nemůžete nemít úspěch! I město Prostějov a Sportovní komise města nás velmi podporují, navíc máme sponzory, kteří nám věří. A my uděláme vše, aby byli na spojení se Sokolem hrdí.

Kdybyste mohl něčím motivovat jiné obce, aby se do běhu zapojili, co by to bylo?

Pro nás sokoly je 28. říjen nejvýznamnějším státním svátkem. V roce 1918 se splnil sen mnoha generací a Sokolové tehdy stáli v první řadě. Sokolským během republiky máme jedinečnou příležitost se postavit do čela oslav tohoto svátku ve svých městech a vesnicích. Ve dne státního svátku můžeme oslovit lidi, kteří toho jinak o Sokole moc neví. V tom vidím největší potenciál Sokolského běhu republiky. Nejde jen o běžce, ale i o diváky.

Jak závod v průběhu let vylepšujete?

Po každém závodě se ještě toho dne uskuteční setkání všech pořadatelů a sponzorů s pohoštěním, a tam nabereme velmi důležitou zpětnou vazbu, ze které čerpáme při přípravě na další ročník. Pro letošek máme připraveno plno změn, třeba při výdeji startovních čísel a registraci na místě. I trasa bude změněná, nepovede po chodnících a cyklostezkách, ale poběží se po silnici v centru města. Start i cíl zůstává na náměstí. Poběží se okruh 2,5 km v ulicích města, kde bude uzavřen provoz pro všechna vozidla. Méně zdatní běžci se mohou přihlásit na trať dlouhou 2,5 km, ti zdatnější poběží 5 nebo 10 km. Vylepšíme i dětské trasy. Benefit prostějovského závodu je téměř nulové převýšení.

A co vy sám a běh, jste aktivní sportovec, účastníte se i závodů?

V Sokole jsem celý život, jsem tam tak dlouho, že už ani nevím, kdy jsem tam nebyl. V dobách normalizace jsme se ve Vřesovicích v sokolovně oslovovali „bratře a sestro“ zásluhou bratra Jana Přidala. Nedovedu si představit, že přesvědčuji ostatní, aby běželi Sokolský běh republiky, a sám bych nestál na trati. Nemám sice postavu ani vynikající běžecké výkony jako můj kamarád a vnuk Jana Přidala, jeden z nejlepších běžců regionu, bratr Bronislav Khýr, ale snažím se.

Prozradíte nám ještě nějakou zajímavost o vaší prostějovské župě? Jak dlouho existuje, jak dlouho v ní fungujete vy, co je pro ni typické?

Sokolská župa Prostějovská sdružuje 30 jednot Prostějovska s téměř třemi tisíci sedmi sty členy. Covidové období s námi hodně zacvičilo, ale začínáme se zvedat. Příští rok bude na župním sletu cvičit nejvíce cvičenců v novodobé historii Sokola od roku 1994, což je obrovský úspěch, který nás dál motivuje. Starostou Sokolské župy Prostějovské jsem od svých 30 let. Dle mého názoru je takový projekt jako Sokolský běh republiky přesně to, co potřebujeme pro zviditelnění našeho sokolského hnutí. My v Prostějově jsme si toho vědomi a každý rok posouváme a budeme posouvat hranice povědomí mezi občany o Sokolském běhu republiky v Prostějově, do doby, než zaplníme náměstí, tak jako naši předkové v minulosti. Je to neskromný cíl, ale my to dokážeme!

Zpět na aktuality | Zpět na úvodní stránku

GENERÁLNÍ PARTNER

HLAVNÍ PARTNEŘI

PARTNEŘI

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

Dodavatelé

Pořadatel