„Sdílení radosti ze závodu s dětmi je nádherné,” vzpomíná Vladimír na loňský závod  v Jablonci

„Sdílení radosti ze závodu s dětmi je nádherné,” vzpomíná Vladimír na loňský závod v Jablonci

Běhu propadl teprve nedávno, Sokolský běh republiky byl dokonce jeho úplně první závod v životě. Účast na běžecké oslavě vzniku Československa mu dodala chuť a motivaci do dalších běžeckých akcí a nyní již běhá pravidelně - a dokonce s ním často běhají i jeho děti, se kterými se vzájemně hecuje. Řeč je o Vladimíru Gudasi Sýsovi, celoživotním sportovci z Jablonce nad Nisou, který se opět těší na Sokolský běh v centru města.

Mám rád výzvy a zkouším, co zvládnu,” vzpomíná Vladimír na doby, kdy začínal před nějakou dobou s během. Sportuje v podstatě celý život, začínal s cyklistikou a turistikou, kdy prochodil celou republiku. Vloni zkusil běh a ten ho chytl. „Běhat se snažím obden, nechávám si mezi nimi den na regeneraci. K tomu jezdím na kole, někdy přidám i cardio cvičení doma a třikrát týdně i trénink s váhami.

Když začal s během, v jeho domovském Jablonci ho zaujala nabídka Sokolského běhu republiky. „Našel jsem k němu spoustu informací, fotek i videí, navíc Jablonec dobře znám a líbila se mi trasa,” vzpomíná jednačtyřicetiletý sportovec. „Před startem jsem byl nervózní, jsem trémista a cítil jsem úzkost. Po odstartování jsem si říkal, proč to vůbec dělám? Ty myšlenky ale rázem vystřídala touha běžet. Nakonec jsem byl nadšený. Ta atmosféra byla úžasná, taková rodinná. Není to takový ten megalomanský závod obřích rozměrů.

Turistika i cyklistika u Vladimíra navíc vybudovaly silný vztah k České republice. „Máme krásnou zemi a oslavit statní svátek během je úžasná myšlenka! Navíc se mi líbila konkrétně jablonecká trasa, protože se běželo jak centrem, tak kolem přehrady.” Chválí také práci místních organizátorů, kteří průběh akce zvládli bez jediného zaškobrtnutí. Navíc od malička hleděl k lidem kolem Sokola s respektem. „Patří jim můj respekt a obdiv, dokázali neuvěřitelné věci,” říká.

Na Sokolském běhu republiky se Vladimírovi, který má celkem čtyři děti, také líbí rodinný duch akce. „Vloni jsem bohužel běžel sám, děti se jen koukaly a fandily. Ale upřímně, od té doby chtějí také běhat a již pár závodů jsme spolu absolvovali. Běžet společný závod je něco neuvěřitelného, krásného a sdílení stejné radosti z dokončení závodu je nádherné.

Jako velkému sportovci Vladimírovi ale také záleželo na dosaženém výsledku, i když u prvního závodu bojoval hlavně s tím ho prostě uběhnout a ideálně nebýt poslední. „Nakonec jsem byl udivený, dokázal jsem zaběhnout 5 km pod 30 minut!” I letos se Vladimír moc těší na Sokolský běh republiky v Jablonci nad Nisou, kterého se 28. října rozhodně zúčastní, nejspíš i s dětmi. 

A co ty, máš už své místo na startovní listině na 28. října 2023 zajištěno? Registruj se zavčasu na svůj závod a oslav s námi výročí republiky pohybem - třeba právě v Jablonci!

 

Zpět na aktuality | Zpět na úvodní stránku

GENERÁLNÍ PARTNER

HLAVNÍ PARTNEŘI

PARTNEŘI

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

Dodavatelé

Pořadatel