Sokolský běh republiky 2023 rozhýbal v ČR i zahraničí přes 8 000 běžců na bezmála 80 místech

Sokolský běh republiky 2023 rozhýbal v ČR i zahraničí přes 8 000 běžců na bezmála 80 místech

Již popáté a opět ve větším stylu než loni se letos 28. října slavilo pohybem. Na Sokolském běhu republiky letos oslavily vznik Československa tisíce lidí na celkem 78 místech po celé zemi i za hranicemi. Příznivé počasí na většině závodů, účast ambasadorů z řad slavných osobností nejen ze světa sportu, originální medaile i trika, to vše přidalo na skvělé atmosféře letošního Sokolského běhu republiky.

Největší závod na pražském Petříně letos opět potvrdil, že oslava 28. října pohybem je oblíbená a stojí za to: odstartovalo zde celkem 500 závodníků. Pestrý program o státním svátku u Tyršova domu, kde sídlí Česká obec sokolská, začal už v dopoledních hodinách. Od 11. hodiny závodily děti, postupně od těch nejmenších až po čtrnáctileté teenagery. Sportovní a umělecká vystoupení i workshopy provázely návštěvníky u Kampy až po vrchol společné oslavy republiky, závod dospělých ve 14 hodin. V tu hodinu odstartovaly tisíce běžců na 66 místech v ČR a v taktéž rekordních 12 lokalitách za hranicemi včetně USA a Jižní Ameriky.

Závod Sokolského běhu republiky v Praze odstartovala i letos starostka České obce sokolské Hana Moučková. „S nadšením jsem dnes tleskala všem běžcům, kteří vyrazili na trať a oslavili tak vznik samostatného československého státu pohybem. Moc mě těší, že každým rokem rostou počty účastníků v Česku i zahraničí a k tradičním destinacím se přidávají další,” řekla. Mezi 500 běžci v Praze jsme mohli vidět i ambasadory jako vodního slalomáře Lukáše Rohana, paracyklistu Jiřího Ježka nebo kanoistu Radka Šloufa, originální medaile ve tvaru republiky předávala v cíli beachvolejbalistka Kristýna Hoidarová Kolocová.

Velkou přidanou hodnotu Sokolského běhu republiky tvoří také dobrý skutek, který běžci ze všech koutů republiky i světa ani letos neopomněli: v rámci registrací přispěli 127 000 Kč čtrnáctileté Anetce, která trpí tupozrakostí i složitou rodinnou situací, navzdory čemuž soutěží v twirlingu. Tento sport spojující tanec i gymnastiku je náročný na prostorovou orientaci, kterou Anetka trénuje nyní i díky Sokolskému běhu republiky. A to není vše, v rámci ČEZ Energy zóny návštěvníci pražského závodu vysportovali na handbiku dalších 50 000 Kč, které poputují Nadačnímu fondu Emil podporujícímu například českou reprezentaci v ParaDance.

Díky si tedy zaslouží stovky organizátorů, partneři i závodníci, bez nichž by se tato unikátní akce s nezapomenutelnou atmosférou nemohla konat. Oslavy republiky pohybem jsou pro letošek za námi, ale nikdy není pozdě na to si připomenout, že, jak říkají sokolové, tam se svět hne, kam se síla napře -  tak tu svou vynakládejte rozumně do pohybu a dobrých skutků i nadále. Těšíme se zase za rok, nazdar na startu Sokolského běhu republiky!

 

Zpět na aktuality | Zpět na úvodní stránku

GENERÁLNÍ PARTNER

HLAVNÍ PARTNEŘI

PARTNEŘI

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

Dodavatelé

Pořadatel