Přes dvě stě dvacet tisíc korun pro sokolku Anetku

Přes dvě stě dvacet tisíc korun pro sokolku Anetku

Během registrací na pátý ročník Sokolského běhu republiky přispívali běžci na pomoc čtrnáctileté Anetce, která trpí silnou tupozrakostí a žije v těžké sociální situaci, přesto dál sportuje a zlepšuje se v twirlingu. Společně se zástupci České obce sokolské a skupiny ČEZ, s jejichž aplikací EPP jsme také pro Anetku 28. října běhali, jsme jí předali v pondělí 27. listopadu šek na 227 300 Kč. Ty využije na nastandardní trenérskou péči spojenou s rehabilitací a cviky na prostorovou orientaci.

Ne každý má štěstí na život v plném zdraví a finanční jistotě. Čtrnáctiletá sestra Anetka z Liberce se narodila s tupozrakostí pravého oka a do složité rodinné situace. Její bratr trpí Aspergerovým syndromem, úzkostnou poruchou a vadou řeči, vyžaduje celodenní dozor dospělé osoby, na což však matka nedostává dostatečnou podporu a rodina je tedy odkázaná na příjem jejího partnera. Biologický otec o děti totiž nejeví zájem a neplatí výživné.

I přes tuto těžkou zdravotní a rodinnou situaci si Anetka našla úctyhodnou životní náplň. Soutěží v twirlingu a touží se stát členkou české twirlingové reprezentace. Za tím účelem trénuje s Lucií Janou Matouškovou, která jí věnuje individuální péči a vede ji kupředu ve sportu i díky potřebným rehabilitacím, fyzioterapii i mentální podpoře. Od loňska je Anetka členkou České twirlingové školy pod T. J. Sokol Vysočany na Praze 9, jejímž cílem je zpřístupnit twirling právě i pro dětem ze sociálně slabších rodin a se zdravotním hendikepem. Z Liberce tak Anetka dojíždí do Prahy a ve sportu se může srovnávat i s úspěšnými vrstevnicemi, které jsou narozdíl od ní zcela zdravé.

K tomu všemu ale potřebuje finance, kterých se rodině v dostatečném množství nedostává. I proto je skvělé, že jsme Anetku mohli v jejím zdravotním a sportovním rozvoji se Sokolským během republiky 2023 podpořit. A na co konkrétně takto získané prostředky rodina využije? „V první řadě chceme dořešit doplatek spojený s náklady s Pohárem národů, který se konal na začátku letošního srpna v Liverpoolu,” říká Anetčina starostlivá maminka Lída.  „Dále bychom rádi financovali další tréninky s Lucii Janou Matouškovou, závody a nominační soutěže na závody mimo ČR, na které se bude hodit i pár nových kostýmů. Také by se Anet ráda chtěla začít vzdělávat v pedagogické a twirlingové oblasti, aby v budoucnu mohla sama pomáhat twilerům a twilerkám s podobným problémem,” vypočítává Lída a my jsme moc rádi, že jsme mohli k těmto dobrým účelům Anetce vypomoci.

Zpět na aktuality | Zpět na úvodní stránku

GENERÁLNÍ PARTNER

HLAVNÍ PARTNEŘI

PARTNEŘI

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

Dodavatelé

Pořadatel