Je úžasné vidět fotky dětí z Brazílie s naší medailí v ruce! Rozhovor se zástupcem 3DDen

Je úžasné vidět fotky dětí z Brazílie s naší medailí v ruce! Rozhovor se zástupcem 3DDen

Medaile, sošky, ale i stupínky vítězů. To vše a více dokáže připravit na míru 3D tiskárna. Na výsledek navíc barevný a krásný se specializuje společnost 3D Den, která letos vyráběla originální designové medaile pro Sokolský běh republiky, oslavu 28. října pohybem. V rozhovoru nám její zakladatel Honza Hřebabecký prozradil, jak se medaile tvořily i co tkví za jejich ekologickým materiálem.

Jak probíhal návrh medaile pro letošní ročník Sokolského běhu republiky?

Uvažovali jsme tak, že bychom měli zvolit něco, co symbolizuje Českou republiku. Tak jsme našli několik prvků, které spojovaly náš stát a jeho barvy a zároveň s tím měly tvar medaile.  Z toho jsme se snažili nějakým způsobem udělat hezkou medaili – jak barevně, tak samozřejmě i tvarově a se zakomponováním loga Sokolského běhu republiky.

Měli jste tedy na začátku více variant?

Ne, my nakonec vždycky sázíme na jednu variantu. Já osobně jsem zastáncem toho, že jakmile člověk dělá víc variant, tak už to znamená, že si ani jednou ve skutečnosti není jistý. Takže my jedeme vždy na tu jedinou variantu a funguje nám to tak.

Kolik materiálu, času a personálu bylo potřeba k výrobě jedné takové medaile?

Jedna medaile váží sama asi dvacet gramů. Je složená ze tří základních barev, které jsou na ní ve vrstvách rozčleněny. Ta technologie funguje tak, že se tam těch barev ve finále musí vyměnit takto více. Z boku pak vidíte, že jsou tam navrstveny různé barvy. Tisk samotný pak i kvůli těm výměnám trval zhruba hodinu tisku na 3D tiskárně, během kterých se musely manuálně měnit barvy, takže na to byla potřeba obsluha. Dohromady přitom jelo těch tiskáren k výrobě devíti tisíc medailí asi sto padesát, v podstatě všechny, které tu máme. A když bylo třeba vyměnit barvu u jedné, obstarával to jeden člověk.

K tomu pak ještě patří naše originální sponka, kterou jsme začali dělat jako první a teď už jsou mezi klienty hodně oblíbené, všichni je chtějí. Jednak se s ní překryje šev, jednak se tam dá krásně zakomponovat třeba ten ročník nebo jiný nápis. Ta váží tři gramy.

Medaile je vyrobena z PLA bioplastu. O co přesně jde, v čem spočívají výhody a nevýhody tohoto materiálu a proč jste ho v tomto případě zvolili?

Je to zkratka pro polylactic acid, což je kyselina polymléčná, která je vyrobená z nerostných zdrojů. To znamená, že méně zatěžuje životní prostředí, na její výrobu není použita ropa, konkrétně se vyrábí z bramborového škrobu a kukuřice. Takže materiál na medaile je rostlinného původu a dokonce kompostovatelný. Rozkládání v průmyslovém kompostéru trvá zhruba šest měsíců. Ten samozřejmě většina lidí úplně doma nemá, ale já říkám, že to je podobně jako s elektromobily. Než byly elektromobily, nebyly na ně nabíječky. Stejně tak je to s tímhle materiálem, až se rozšíří, rozšíří se i kompostéry. A určitě to tak bude, protože se s 3D tiskem ukazuje, jak jsou vlastnosti tohoto materiálu skvělé a zároveň nám zdražuje a dochází ropa. Je to tedy, dá se říct, materiál budoucnosti. Navíc na tyto menší předměty typu medailí, trofejí a podobně, co není extra namáhané, je to ideální volba

Byla výroba těchto medailí spíše běžnou zakázkou, na kterou jste zvyklí, nebo byla něčím specifická?

Nemůžu říct, že by nás na tom něco vyloženě překvapilo. Důležité na této zakázce bylo  využití co nejméně barev, protože byla jednou z největších, co jsme zatím realizovali, tak abychom vše stihli vyrobit v takovém počtu kusů a relativně krátkém čase. Od jednoho modelu většinou vyrábíme méně a je to rozvrstveno během celého roku, tady šlo o jedno datum.

Jaké jiné zajímavé předměty v 3DDenu vyrábíte?

Obecně se zaměřujeme na barevný 3D tisk, to dělá málo firem jak v Česku, tak celé Evropě. A když už, tak se zabývají spíše technickými tisky, dělají různé prototypy, náhradní díly a tak dále. My se ale zabýváme barevným a řekněme uměleckým a zároveň praktickým 3D tiskem. Vyrábíme věci od nejmenších typu prsteny až po velké bannery či dekorace a nábytek. Koneckonců i stůl, u kterého sedíme, byl také 3D vytištěný. Máme jedinou podmínku, že to musí být barevné, hezké, ideálně když to má i znaky nějakého řekněme uměleckého díla.

Běžci si 28. října užili a na stovkách fotografií pózují s medailí z vaší dílny. Jaké je to zadostiučinění a pocit vidět, že vaše práce dělá sportovcům radost?

V podstatě je to důvod, proč to děláme. Nejvíc mě baví právě ten feedback jak od klientů, tak i od těch samotných závodníků, a myslím, že to sdílejí se mnou i kolegové. Přináší to radost a tu z toho máme i my. Máme skoro 100 % spokojených, až nadšených zákazníků. Konkrétně tady bylo úžasné vidět třeba fotky dětí z Brazílie s naší medailí v ruce.

Zpět na aktuality | Zpět na úvodní stránku

GENERÁLNÍ PARTNER

HLAVNÍ PARTNEŘI

PARTNEŘI

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

Dodavatelé

Pořadatel