Užívám si skvělou atmosféru! Ambasadorka z Milovic o své sokolské minulosti a Sokolském běhu

Užívám si skvělou atmosféru! Ambasadorka z Milovic o své sokolské minulosti a Sokolském běhu

Je členkou Sokola už neuvěřitelných padesát let, z toho více než polovinu v Milovicích. Byla starostkou tamní sokolské jednoty a zasloužila se o opravu sokolovny, která byla v havarijním stavu. Roli starostky Pavlína Syrová už opustila, letos se ale přidala k Sokolskému běhu republiky jako ambasadorka závodu v Milovicích. Jakou má sokolskou historii a vztah k oslavě republiky pohybem ve městě, kde se odehrál jeden ze zakládajících závodů?

Milovičtí sokolové letos slaví 110 let tamní jednoty a 10 let badmintonu, oslavu 28. října pohybem proto pojali v ještě větším stylu. Sokolský běh republiky tam přivítal hned několik nových ambasadorů, mezi nimi i legendu TJ Sokol Milovice Pavlína Syrová. Ta zakládala tamní oddíl volejbalu, trénovala a vyzdvihla celou jednotu nahoru, jak říká současná starostka milovické jednoty a současně organizátorka Sokolského běhu republiky Olivie Rubášová.

„Jsem členem Sokola už od roku 1973,” říká sama Pavlína Syrová. „V té době jsem hrála za Sokol Kostomlaty nad Labem volejbal už jako žákyně. Vstupem do Sokola Milovic v roce 1996 jsme s pár kamarády vybudovali antukové hřiště u sokolovny a začali hrát volejbal,” vzpomíná. Poté založili oddíly žáků a přípravky, které začala trénovat. Do roku 2018 byla starostkou milovické jednoty, během funkčního období měla velkorysý cíl zprovoznit sokolovnu, která byla v havarijním stavu. „Za velké podpory Města Milovice jsme ji zrekonstruovali od základů, čímž vznikl základ pro vznik nových oddílů a hlavně to přilákalo do Sokola hodně nových členů a hlavně dětí,” doplňuje.

Sport byl a je prioritou Pavlíny Syrové celý život. „Sportem číslo jedna se v mém životě stal volejbal, který jsem hrála na různé úrovni. Začala jsem hrát už v osmi letech a  když je příležitost, jdu si s kamarády zahrát i teď.” Zároveň ji sokolská kariéra přivedla i k Sokolskému běhu republiky. Milovice patří mezi města, kde se závod běžel při svém prvním ročníku v roce 2019 - a i toho byla Pavlína Syrová svědkem. Každý rok akci sleduje a je pokaždé překvapena, kolik členů Sokola i veřejnosti v různých věkových kategoriích se běhu účastní. 

V souvislosti s tím také vyzdvihuje letošní výročí 110 let milovické jednoty: K výročím v Sokole přeji další sportovní úspěchy. Nejvíce mě těší, že v Sokole Milovice velmi dobře funguje oddíl všestrannosti dětí, který se neustále rozrůstá. Co jsem měla příležitost sledovat, tak oddíl vedou cvičitelé skvěle a mají můj obdiv,” říká Pavlína Syrová pyšně. 

Pro její dlouholetou aktivitu v Sokole ji organizátoři Sokolského běhu republiky letos vybrali mezi ambasadory, kteří svou účastí motivovali i další lidi k účasti. „Závodu jsem se zúčastnila ne sice aktivně jako běžec, to už bych teď nedala, ale fandila jsem všem. Byla tam skvělá atmosféra, zapojilo se hodně dětí, i malinkých, a současně i babičky. Potkali jsme se se známými lidmi a krásně si tak užili státní svátek. Už se těším zase za rok.”

Zpět na aktuality | Zpět na úvodní stránku

GENERÁLNÍ PARTNER

HLAVNÍ PARTNEŘI

PARTNEŘI

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

Dodavatelé

Pořadatel