Všichni máme společný zájem: podporovat sport a oslavovat pohybem. Příběh organizátora z Louňovic pod Blaníkem

Všichni máme společný zájem: podporovat sport a oslavovat pohybem. Příběh organizátora z Louňovic pod Blaníkem

Středočeská obec Louňovice pod Blaníkem má jen pár stovek obyvatel, kteří se ale mohou pyšnit sportovní náturou a nadšením. Vloni tamní sokolská jednota uspořádala už podruhé závod Sokolského běhu republiky, který nabývá na velikosti i oblibě. Jak pořádání závodu v Louňovicích probíhá a na co se mohou běžci na úpatí legendami opředeného vrcholu těšit, nám pověděli tamní organizátoři Monika Kahounová a František Tichý.

Když se do organizace Sokolského běhu republiky pustili v Louňovicích pod Blaníkem v roce 2022 poprvé, byla to jejich vůbec první zkušenost s pořádáním běžeckého závodu. „Brali jsme to proto spíš jako zábavnou akci,” vzpomínají Monika Kahounová a František Tichý z organizačního týmu místního Sokola. Co je k pořádání běhu přimělo? „Rádi běháme a chtěli jsme získané zkušenosti z tréninků a závodů využít pro podporu sportu v naší vesnici a ukázat dětem i dospělým, že běh může být zábava a nový koníček,” vysvětlují. Konkrétně na Sokolském běhu se nám pak líbilo, že je zapojena celá republika a všichni máme společný zájem: podporovat sport a oslavovat pohybem.

Po úspěšném prvním ročníku se vloni rozhodli závod posunout na další úroveň a nabídnout tak jak hobby, tak profi běžcům skvělý a profesionální sportovní zážitek, poprvé využili třeba služeb časomíry. Kromě toho se jim podařilo zvýšit počet zúčastněných dětí na dvojnásobek. Dospělých běžců se u obou ročníků zúčastnilo nakonec pod očekávání, letos proto mají za hlavní cíl počet dospělých alespoň zdvojnásobit a ideálně překonat hranici 100 dospělých účastníků. I proto přidali běh do běžeckého seriálu Běžec Podblanicka.

Nejlepší reklamou je pak samozřejmě dobrý ohlas na akci. Dostali jsme mnoho pochvalných reakcí na celkovou organizaci, doprovodný program pro děti i odměny pro vítěze. Běžci chválili i trasu, která vede naší krásnou přírodou v okolí Louňovic pod Blaníkem,” říkají Monika Kahounová a František Tichý. Současně vzpomínají, že se někteří zapotili více, než čekali – trasa totiž vedla na vrchol Malého Blaníka. Zřícenina Kaple Maří Magdaleny a výhled na Velký Blaník však za tu dřinu však podle všeho stály.

Trasu proto plánují ponechat stejnou i pro budoucí ročníky, navíc budou mít účastníci možnost porovnávat výsledky s minulými ročníky. Upravit by naopak chtěli časový harmonogram a zázemí: Pravděpodobně začneme dříve, aby děti měly dostatek času si užít doprovodný program a abychom my jako organizátoři měli více času mezi dětskými a dospělými závody. Co se týče zázemí, chceme zapracovat na lepším ozvučení akce a na vizuální stránce, uvažujeme třeba nad novými stupni vítězů.

Louňovičtí pořadatelé celkově na akci oceňují to, že ač jde o nejednoduchý den z pohledu příprav, úsměvy a radost dětí, pochvaly od rodičů a dospělých běžců jim ale vždy potvrdí, že to stojí za to. Dělat radost nás baví a to je ten nejdůležitější motor, proč do toho jít! Věříme, že je potřebné podporovat sport v naší vesnici a to nám dává spousty energie do dalších let. Navíc máme další důvod, proč se společně sejít a propojit všechny oddíly naší jednoty.

A na co se mohou těšit běžci v Louňovicích pod Blaníkem při příštím ročníku Sokolského běhu republiky 28. 10. 2024? I letos půjde o skvělou akci pro děti a dospělé. Nově budou oba závody rozděleny do více věkových kategorií. Díky sponzorství T. J. Sokol, Městysu Louňovice pod Blaníkem a mnoha lokálních podporovatelů chystají pořadatelé bohaté odměny pro vítěze všech kategorií. Těšit se můžete i na rozmanitý program pro děti – skákací hrad, skluzavku, terče, cvičení se sestrami z všestranného oddílu… Náš spolek Babinec upeče nejen sladké odměny a také se budou rozdávat jedny z posledních bodů do běžeckého seriálu Běžec Podblanicka 2024. Navíc jsme objednali raději s předstihem příjemné podzimní slunné počasí,” říkají pořadatelé s úsměvem.

Chtěli byste uspořádat závod Sokolského běhu republiky ve své obci nebo máte ve svém okolí někoho, kdo by se organizace ujal? Ozvěte se nám na e-mail organizator@behrepubliky.cz!

Zpět na aktuality | Zpět na úvodní stránku

GENERÁLNÍ PARTNER

HLAVNÍ PARTNEŘI

PARTNEŘI

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

Dodavatelé

Pořadatel